editorial

Fönster har en otrolig betydelse för ett hem, både estetiskt och funktionellt. De är våra ögon mot världen, inklusive solens varma strålar, uppmuntrar energieffektivitet och säkerhet, samt förbättrar vårt inomhusklimat. I den här utförliga guiden kommer vi att genomlysa de viktigaste aspekterna när du letar efter bästa och billigaste fönster, från olika typer och material till energieffektivitet och underhåll.

Olika typer av fönster och dess funktioner

Det finns en uppsjö av fönstertyper att välja mellan, allt ifrån traditionella fastkarmfönster till moderna skjutpartier. Varje fönstertyp har sin specifika funktion och utseende som kan förändra helhetsintrycket av ett hem. Fastkarmfönster är exempelvis en mycket vanlig modell i svenska hem och utmärker sig genom att de inte kan öppnas vilket gör dem extra energieffektiva. Vridfönster och vridsvängfönster är andra populära alternativ där du kan välja att öppna fönstret på olika sätt beroende på funktion och layout av rummet. För de som söker maximalt ljusinsläpp och panoramavyer kan stora glaspartier eller skjutdörrar vara den ultimata lösningen.

Utöver typen av öppningsmekanism, kommer fönster i olika former och stilar. Runda portfönster kan tillföra en nautisk känsla medan bågformade fönster kan ge en klassisk och elegant touch. Dagens fönster erbjuder också avancerade lösningar som inbyggd ventilation och ljudisolering, vilket ökar boendekomforten betydligt.

fönster

Materialval och energieffektivitet

När du vill hitta bästa och billigaste fönster kommer materialet att spela en avgörande roll. Träfönster ger en klassisk charm och kan varieras genom lasering eller målning. De kräver dock regelbundet underhåll för att motstå väder och vind. Aluminiumfönster erbjuder ett modernt utseende och är ofta mer hållbara, men är generellt dyrare än trä. En populär hybrid är trä-aluminiumfönstret som kombinerar det varma utseendet hos trä med aluminiumets hållfasthet och livslängd.

Ett av de största skälen till att investera i nya fönster är förmågan att behålla värme och sänka energikostnader. Energieffektivitet mäts ofta i U-värde, vilket anger hur bra ett fönster isolerar ju lägre U-värde, desto bättre isolering. Nuförtiden erbjuder fönstertillverkare produkter med mycket låga U-värden, tack vare tekniska framsteg som dubbel- eller trippelglas och användning av argongas mellan glasen.

Underhåll och byte av fönster

Det regelbundna underhållet av dina fönster är viktigt för att förlänga deras livslängd och funktion. Träfönster behöver målas om var femte till tionde år beroende på väderförhållandena. Aluminium och PVC-fönster kräver mindre arbete och kan oftast bara torkas rena med en fuktig trasa. Tätningar och beslag bör också kontrolleras regelbundet för att säkerställa att fönstret är tätt och fungerar som det ska.

Fönsterbyten kan vara ett stort projektor och bör övervägas noggrant. Ifall dina nuvarande fönster inte längre är energieffektiva, är svåra att öppna och stänga eller om de släpper igenom drag, kan det vara dags att tänka på att byta ut dem. Vid byte av fönster är det viktigt att tänka på husets arkitektur och hur de nya fönstren kommer att påverka dess utseende och funktion.