Det finns många tillfällen då vi behöver batterier både på arbetet och i hemmet. En hel del teknisk utrustning är batteridriven. Speciellt saker som man har med sig eller som är flyttbara. Det kan vara allt från ficklampor, radioapparater och köksutrustning. Det finns en hel uppsjö av batterier på marknaden och det kan vara värt att fundera ett varv innan man köper första bästa. Det finns framförallt tre aspekter att tänka på vid ett val av batteri. Det är livslängd, kostnad och miljö.

 

 

Lite övergripande

Det finns bland annat litiumbatterier, brunstensbatterier och alkaliska batterier. Alla har sina egenskaper men litiumbatterier har dubbelt så hög nominell cellspänning än brunstensbatterier. Detta leder till att de kan göras väldigt små och lätta samtidigt som de innehar en stor kapacitet. Just kapacitet och livslängd är det som i förlängningen påverkar kostnad också. Billiga batterier må belasta plånboken lite här och nu. Men det blir dyrt att ständigt förnya batteriförrådet. Inte minst är det irriterande att behöva byta ofta. 

När det gäller miljöaspekten är batterier en produkt att hantera varsamt. Det är viktigt att sortera uttjänta batterier och inte slänga dem i restavfallet. Detta känner de flesta till. Men dra det hela ett steg längre; köp uppladdningsbara batterier så spar du både på ekonomin samtidigt som du minskar ditt avfall.

 

 

Hitta dina batterier

Batterier går ju att hitta lite överallt men det kan löna sig att handla hos en specialiserad batteributik. Dels får du bra kvalitet, dels har de ett bredare och mer välsorterat utbud. Letar du efter batteriladdare? En bra variant att införskaffa kan då vara batteriladdare 18650 LI-ION som du hittar på https://batterionline.se/batterier-till-det-mesta/uppladdningsbart-batteri/18650-li-ion-3-6-3-7v. Beteckningen LI-ION betyder att det är för litiumbatterier. Genom att investera i en bra batteriladdare kommer du kunna använda dina batterier många gånger om. Bra för både dig och miljön!