editorial

Bergvärme är en värmekälla som använder sig av berggrundens temperatur för att värma upp huset. Bergvärmen kan delas in i två olika kategorier, nämligen direkt och indirekt bergvärme. Direkt bergvärme innebär att vattnet cirkulerar igenom berggrunden, medan indirekt bergvärme innebär att vattnet passerar genom ett medium innan det nå berggrunden.

Fördelar

Geotermisk uppvärmning har många fördelar jämfört med traditionella värmekällor som olja, gas eller el. En av de viktigaste fördelarna är att det är en förnybar energikälla, vilket innebär att den aldrig kommer att ta slut. Dessutom är geotermisk uppvärmning mycket effektiv och kan spara pengar på dina energiräkningar. En annan fördel med jordvärme är att den är miljövänlig, eftersom den inte producerar några växthusgaser.

brunnsborrning

Pris

Kostnaden för geotermisk uppvärmning beror på ett antal faktorer, till exempel fastighetens storlek, vilken typ av system som installeras och platsen. Det är dock generellt sett dyrare att installera än traditionella värmesystem. Däremot är driftskostnaderna vanligtvis lägre än för andra typer av uppvärmning, så du kan spara pengar på lång sikt.

När du väljer ett bergvärmesystem är det viktigt att se till att det installeras av en kvalificerad installatör. Innan du tar ditt beslut – prata med ett proffs, såsom Borrwik (http://www.borrwik.se/) som kan fixa bergvärme i bland annat Västerås, för att få veta mer om bergvärme och hur det kan gynna dig.

Det är också viktigt att välja ett system som passar din fastighet och dina behov. Om du inte är säker på vilket system som är rätt för dig och ditt hem.

Vilken bergvärme ska du välja?

Det finns två huvudtyper av geotermiska system, nämligen slutna kretsar och öppna kretsar. System med sluten krets är dyrare att installera, men de är effektivare och har en längre livslängd. System med öppen krets är billigare att installera, men de är inte lika effektiva och håller inte lika länge. När du väljer system är det viktigt att ta hänsyn till dina behov och din budget.