Ironi kan slå till på de mest häpnadsväckande sätt, blandat med både skräck och humor. Tänk dig till exempel en stressad person som fyller sin lägenhet med så kallade “stressljus”, ofta en typ av doftljus eller rökelse som ska ha en lugnande effekt på kropp och sinne. Du tänder dessa ljus när du kommer hem efter ännu en hemsk dag på jobbet, sätter på lite klassisk musik och faller ned i soffan. Du sluter ögonen och somnar inom kort. 

Däremot vaknar du med ett ryck. Av brandlarmet. Du lyfter blicken och ser hur fåtöljen mittemot står i full brand. Ett av ljusen du tänt har trillat ned i stolen och satt eld på yllefilten. Nu är det bara en tidsfråga innan hela bostaden står i lågor. Ironiskt va? Att dina levande ljus som skulle ha en stressreducerande funktion är nu faktor till den största stress du känt på evigheter. 

Elden sprids snabbt 

Du hade åtminstone turen att du vaknade av brandlarmet. Somliga som sover när branden sätter igång vaknar inte alls. Detta på grund av den farliga röken som lätt kan göra dig medvetslös om du andas in den. 

Nu hade du möjlighet att ta dig ut snabbt och säkert innan elden hade spridit sig, vilket går på bara några få minuter. Du har också varit smart som sett till att du har ordentlig brandtätning mellan rummen, så att elden håller sig kvar i rummet där den startade när du stänger dörrarna. 

När du väl har kommit ut kan du ringa brandkåren. Snart hör du sirenerna i bakgrunden. Ett stort släckningsarbete sätts igång. Det går inte att förneka att rummet där branden bröt ut är helt förstört. Det kommer dröja ett bra tag innan du kan bo där igen. Men det kunde också varit mycket, mycket värre. Läs mer om brandtätning här: https://sewatek.se/.