editorial

Du kommer hem efter en tuff dag på jobbet. Det var din tur att hämta ungarna på förskolan och väl där är din femåring i upplösningstillstånd. Personalen har gjort allt för att trösta och lugna. Inget fungerar men du har ett äss i rockärmen för sådana tillfällen – surfplatta i bilen på väg hem utlovas. Femåringen torkar tårarna och saken är biff för en stund.

När ni kommer hem möts ni av en högljudd debatt mellan din partner och tonåringen. Det diskuteras om för mycket dataspel kontra att hjälpa till med disken. Där och då som för att förebygga katastrofen säger du att alla får spela hur mycket de vill på sina surfplattor idag. 

Lugnet sänker sig över bostaden, men en sekund senare vrålar den yngste att ert wifi inte fungerar. Ert datanät är er fredspipa denna eftermiddag. Du måste alltså fixa detta nu eller aldrig.

 datanät

Räddningsaktion

Snart kommer insatsstyrkan från nätverksfirman. Som en räddningspatrull med sina väskor och verktyg börjar de felsöka direkt. Det är nu du önskar du hade utbildat dig till kabelkille i stället för kock. Den godaste köttfärssåsen kan nämligen inte rädda en förtvivlad femåring eller lat tonåring. Men att kunna drifta nätverket därhemma hade räddat många situationer.

På en kvart är friden återställd. Tack vare proffsig och kunnig personal från det lokala dataföretaget kan fyra personer äntligen andas ut.

Andas in, andas ut

I förbifarten frågar du en av hjältarna om det kommer bli dyrt. Även om du just nu tycker att detta är värt vartenda öre vill du ändå veta. Svaret får dig nästan att börja gråta. Planeterna måste stå i rätt position just idag. Detta var en akut situation, inser de. 

Kostnaden blir att minst en gång till inom två månader anlita samma firma. De anar väl att det kommer hända igen. Surfa lugnt, visst.