Det är sköna dagar för den som tajmade in en sen semester i år. Juli visade sig ju som bekant bara den minst somriga sommarmånaden denna vända. Istället var det juni som var stekande het, och nu kommer augusti också starkt. Att bara få ligga och chilla lite i sin nya hängmatta med en kopp kall dryck är precis vad som behövs i dessa dagar.
Kombinera det med en god bok, antingen i öronen eller i händerna, så blir det en skön och kravlös stund i sommarsolen.

Kanske får vi se en fortsatt varm månad och till och med ett rätt skönt september om vi har tur. Få saker är lika sköna som att få njuta av lite sol och värme även när man har kommit tillbaka in i arbetet igen. Dagarna känns liksom lite lättare då. Förr eller senare kommer nämligen mörkret och då suktar vi verkligen efter ljus och d-vitamin.

Tänker man efter så är vi egentligen inte riktigt anpassade för att jobba hårt under vintern. Det är ett sentida fenomen som tycks ha kommit i och med industrialismen. För när vi bodde och arbeta ute på gårdar så fanns det ju inte så mycket att göra på vintern. Det var liksom kallt och svårt att överleva då.
Istället gav man järnet under de ljusa och varma månaderna. Man sådde, skördade och lagrade. Jagade och torkade – för att just kunna överleva under det kalla halvåret. 

När kylan och mörkret väl kom så var det försent att göra något åt saken. Hade man inte förberett sig tidigare under året så blev det verkligen tufft.
Därför ville man inte göra av med mer energi än nödvändigt när vintern väl kom.

Numera gör vi tvärt om: Vi vilar på sommaren och sedan ger vi järnet under resten av året. Extra stressigt blir det inför jul och nyår.

Ja, saker är verkligen upp och ned. Det är sådant som man kan fundera på medan man ligger där i hängmattan.