Hållbarhet är ett ord som man kan höra i var och varannan mening nu för tiden. Vi har blivit allt mer medvetna om överdriven och onödig konsumtion, vilket är bra för både miljön och plånboken.

Det är märkligt hur mycket pengar som går åt på plagg och prylar som aldrig blir använda. Det kan finnas olika anledningar till att man gör så, till exempel så kanske man helt enkelt inte tänker efter innan man gör ett köp eller så har man svårt att hitta klädesplagg som känns riktigt bra och blir därför aldrig helt nöjd med ett köp. Lyckas man dock hitta det där perfekta plagget som man tycker om och trivs riktigt bra i så bör man vårda det väl för extra lång hållbarhet. 

För att klädesplagg ska hålla länge så finns det några saker man bör tänka på. Det första är att man inte använder de när man sysselsätter sig med en aktivitet som kräver oömma kläder, om inte plagget är avsett för just sådant förstås.

Det andra är att förvara plagget på bästa sätt i garderoben, till exempel så kan stickade tröjor töjas ut om de hänger på galge, medans skjortor mår bäst av att göra just det (man ska bara komma ihåg att knäppa översta knappen för att kragen ska hålla sig fin).

Det tredje som är väldigt viktigt att ta hänsyn till är tvättråden som står på plaggets tvättlapp. Man ska alltid tvätta i de grader som står angivna och funktionskläder samt vissa andra plagg (se tvättlapp) bör aldrig tvättas med sköljmedel. Det allra viktigaste är dock att inte tvätta plagg som är markerade med en kemtvättsymbol i en vanlig tvättmaskin.

Uppsök istället en kemtvätt och lämna in plagget där. Är man till exempel i behov av en kemtvätt i Stockholm så kan man besöka Eriksbergstvätten. De tillhandahåller högkvalitativ kemtvätt med snabb leverans och man kan dessutom boka tvätten direkt i mobilen. Läs mer och boka på https://www.eriksbergstvatten.se/tjanster/kemtvatt/.