Åka skidor hela dagarna. Köra pistmaskin hela kvällarna och nätterna. Ja, så kan ett liv på en skidort se ut. Ett liv som kan låta som en dröm för många. Speciellt de som älskar snö, skidor och stora maskiner. 

För tänk att inte bara få svischa ned för alla backar på skidor eller snowboard utan även få prova hur det känns att köra nedför dem alla i en mycket stor maskin. Där man dessutom sitter en bra bit ovanför marken. Riktigt häftigt skulle många säga. Och de som tycker det låter lite läskigt ska nog inte heller börja jobba som pistmaskinsförare.

 

Samla och jämna

När skidåkare ger sig nedför backarna så är det med en teknik där man svänger och bromsar. Om man inte tycker att störtlopp är den stora och roliga grejen. Därför blir det också ganska snabbt uppkört i backarna. Det vill säga att det blir fläckar som blir mycket tillplattade och kanske till och med isiga. Samtidigt som det blir en hel del vallar av uppkörd snö.

För att samla ihop, sprida ut, jämna till och packa snön på bästa sätt använder man sig av en pistmaskin. En maskin som är väldigt ensam i sitt slag eftersom maskiner normalt endast har en funktion. Inte flera som i detta fall. Men det är vad som behövs för att man ska få det underlaget som gör att man lätt och säkert kan åka nedför backarna. 

 

Följa stakad bana

Eftersom pistmaskinen lämnar spår i form av ränder efter sig så går det också att se hur den har kört. Och det är inte alls oviktigt när man ska ge sig av nedför backarna. För om det har regnat eller töat och sedan frusit på så kan det vara ränder som är ganska hårda. Man bör därför försöka följa spåren på ett bra sätt för att inte trilla.