Tänk dig att du slipper urinträngningar, ett ständigt letande efter toaletter, och tänk dig att få sova på nätterna utan att behöva gå upp flera gånger. Och tänk dig att du slipper operation för att få bukt med din godartade prostataförstoring (BPH). Det är fullt möjligt, och detta med en teknik som är långt ifrån ny. Den enkla åtgärd som behövs tar cirka en kvart och kan utföras av läkare. Så du har ingen anledning att våndas längre. Du kan åka hem direkt efter ett litet ingrepp, och sedan blir livet lite bekvämare igen.

 

Sociala aktiviteter viktiga

Godartad prostataförstoring ställer till besvär för cirka hälften av alla män över 50 år och ungefär 80 % av alla män över 80 år. Så det är inget litet problem. När man blir äldre och pensionär har man ofta mer tid för sociala aktiviteter som exempelvis dans, resor, boule och golf. Det är inte värdigt att alltid behöva hålla reda på var närmaste toalett finns. Det är synd att vara så begränsad att ens sociala liv blir lidande. Många är rädda för operation, att behöva skrivas in på sjukhus och för riskerna med att sövas. Det finns ett bra alternativ. Med en enkel värmebehandling kan man bli hjälpt till god nattsömn och ett normalt aktivt liv. Kontakta din läkare eller vårdcentral, så får du veta mer. 

 

 

Värmebehandling hjälper

Metoden som funnits i ca 20 år och rekommenderas av SBU, Statens beredning för medicinsk utvärdering. Det utförs av en läkare. Det är en sorts värmebehandling som tar död på den överflödiga vävnad i prostata som trycker på urinröret. Ingreppet utförs under lokalbedövning och tar ungefär en kvart. Som alternativ till TURP, transuretal resektion av prostata, ger det samma fina lindring av symptom. De som använder RIK, ren intermittens katetrisering, eller KAD, kvarvarande kateter, kan bli av med sin kateter efter värmebehandlingen.