editorial

När man ska välja bänkskiva till det nya köket i Malmö är det viktigt att också tänka på dess funktion och eventuellt underhåll. Visst vill man att bänkskivan ska vara snygg, men köket är också för den som lagar mat även en arbetsplats. Hur man använder ett kök är individuellt. Vissa bakar mycket, vilket kräver en värmetålig bänkskiva som klarar av heta plåtar. Andra syrar, saftar och syltar, och då måste bänkskivan klara spill utan att bli fläckig. 

Bänkskivor finns i många olika olika material och några av de vanligaste är laminat, massivt trä, keramik, granit, marmor och rostfritt stål. Laminat är det billigaste materialet och det är också väldigt tåligt. Det gör att man inte behöver vara särskilt rädd för att den ska bli förstörd och man kan till och med hacka grönsaker direkt på den. Ett annat funktionellt och tåligt material är rostfritt stål. Det är heller inte särskilt dyrt och en bänkskiva i rostfritt stål tål både värme och spill utan problem. Dessutom är det väldigt lätt att rengöra materialet vilket gör dem särskilt populära i restaurangkök.

 

image

 

Bänkskivor av sten är lite speciella

I takt med att vi har blivit mer miljömedvetna har de naturliga bänkmaterialen som marmor, kalksten och granit blivit väldigt populära. En bänkskiva i marmor ger också ett mer exklusivt intryck, samtidigt som den är väldigt enkel att passa in med de flesta köksstilar. Detta eftersom marmor finns i många olika nyanser. Men både marmor och granit är känsliga för vissa vätskor och måste impregneras för att inte få fläckar. 

Letar man efter en bänkskiva i Malmö är det bra att besöka några olika butiker för att titta och  känna på de olika materialen. Tänker man sig en bänkskiva i sten är detta extra viktigt då alla stenskivor är unika och skiftningar och mönster kan variera.