Föreställ dig att du arbetar i ett kontorslandskap eller går i skolan i en lokal där luften verkligen står blick stilla. Det är dessutom höst och skulle du få för dig att öppna ett fönster skulle ni direkt bli överösta av spöregnet som piskar mot fönsterrutorna. Det kommer inte dröja länge innan den första tröttheten kommer.

Den smyger sig fram och inleder med att ge dig och dina kollegor eller klasskamrater en huvudvärk som successivt bara blir värre och värre. Snart står ni inte ut längre och har inte en möjlighet att kunna fokusera mer. Men det finns en lösning. En lösning som vi redan ser i de allra flesta hus och lokaler, nämligen ventiler.  

 

Luften är fri 

Ventiler har bland annat funktionen att reglera flödet av luft som strömmar in och ut ur din lokal. På så vis blir det en behaglig luftcirkulation och du och alla andra som vistas i lokalen behöver inte konstant hela dagarna dela på exakt samma luft. Ventilen ser också till att det är ren luft och ingenting annat som du tillåts att andas. Som det så vackert brukar heta i brännboll, luften är fri. Alla ska ha rätt att andas frisk luft både hemma och på arbetet.  

 

 

Lagom är bäst 

På samma sätt reglerar även ventiler annat innehåll. Man använder ventiler till att kontrollera trycket när det exempelvis gäller värme och vattenflöde. Inte gärna vill du väl heller vistas i en lägenhet där värmen helt okontrollerat spyr ut sin temperatur? En varm sommardag hade det till slut blivit som att leva i en bastu. Ventiler hjälper dig att reglera och kontrollera flödet så att mängden luft, värme eller vatten som tar sig ut är precis lagom och exakt mängden du själv önskar. Så lider du exempelvis av huvudvärk på jobbet, be chefen kontrollera ventilen!