editorial

Gjut i väderbeständigt material

Att gjuta en betongplatta är ett stort jobb, men det är ett jobb som alla beslutsamma gör-det-självare kan klara av med rätt verktyg och lite hjälp. Om du planerar att gjuta betongplattor i Jönköping, Sverige, är det här vad du behöver veta.

image

 

Tillverkningsprocessen

Det första steget är att gräva ut området där plattan ska gjutas. Du måste gräva ner till ett djup av minst 10 cm (4 tum) för att ta hänsyn till plattans tjocklek. När du har grävt ut området måste du jämna ut det så att betongen får en stabil grund.

Därefter måste du skapa din formsättning. Detta är i huvudsak en träram som håller den våta betongen på plats tills den torkar. För att göra detta måste du spika ihop några brädor för att skapa fyra sidor för din ram. Höjden på ramen ska vara lika stor som den önskade tjockleken på din platta plus ytterligare 10 cm (4 tum) för de stöd som ska hålla upp den. När din form är på plats är du redo att börja blanda din betong.

För att blanda betong behöver du Portlandcement, sand, grus och vatten. Förhållandet mellan dessa ingredienser varierar beroende på vilken typ av betong du gör, men en bra tumregel är 1 del cement, 2 delar sand, 3 delar grus och 0,5 delar vatten. När du har blandat ihop alla dina ingredienser häller du dem i din form och jämnar ut ytan.

Nu är allt du behöver göra att vänta! Betong tar mellan 24 och 48 timmar att torka helt och hållet, så se till att inte störa den under denna tid. När den är torr kan du ta bort formen och njuta av din nya betongplatta!

Med lite kunskap och lite armbågsfett är det definitivt något som alla gör-det-självare kan hantera. Kom bara ihåg att ta god tid på dig och följa dessa instruktioner noggrant så kommer du att njuta av din nya betongplatta på nolltid!