editorial

Med en Luft/Luft värmepump kan man få ett behagligt inomhusklimat året om. Detta då en Luft/Luft värmepump både kan producera värme och kyla. Många väljer därför att installera en Luft/Luft värmepump i fritidshuset. Men för den som värmer sitt hus med direktverkande el kan det också vara en god idé att byta till en Luft/Luft värmepump. Detta eftersom den gör av med betydligt mindre el än vad ett el-element gör. 

Men det gäller att komma ihåg att en Luft/Luft värmepump drar mer el då den används för att kyla luften. Att installera en Luft/Luft värmepump går snabbt och är billigt eftersom värmepumpen inte behöver anslutas till några element. Utomhusdelen placeras också strax utanför huset på fasaden. Det som kan vara bra att tänka på är ljudet från värmepumpen då den är igång och att man inte ska placera utomhusdelen vid uteplatsen.

 

image

 

Få hjälp med att hitta rätt Luft/Luft värmepump för huset

Det kan vara bra att kombinera en Luft/Luft värmepump med exempelvis en vedeldad kamin. Detta eftersom en Luft/Luft värmepump inte kan producera värme effektivt då temperaturen kryper under minus femton grader. Men det gäller också att välja en Luft/Luft värmepump som klarar nordiskt klimat. Men vänder man sig till en riktig återförsäljare och specialist på Luft/Luft värmepumpar är detta inget problem eftersom de endast arbetar med värmepumpar som är anpassade för nordiskt klimat. 

Vill man installera en Luft/Luft värmepump kan det vara bra att anlita ett företag som erbjuder en helhetslösning. Då hjälper de till att hitta den Luft/Luft värmepump som kommer att värma och kyla huset effektivast utan att vara överdimensionerad. Men de ser också till att värmepumpen placeras på rätt ställe och i rätt höjd så att värmen och kylan kan spridas i huset.